Sumber/Sumber Foto: Instagram Datuk Lee Chong Wei

Hari ini genaplah hari ketiga umat Islam berpuasa. Kanak-kanak juga tidak ketinggalan menunaikan ibadah ini. Walaupun bersekolah namun mereka tetap menjalani ibadah ini dengan baik.

Malah kanak-kanak juga berpuasa sama ada didorong oleh ibu bapa ataupun kemahuan mereka sendiri.

Anak Sedih Rakan Islam Tak Mahu Makan, Chong Wei Kongsi Gelagat Anaknya

Menerusi entri di Instagram permata negara dalam dunia sukan, Datuk Lee Chong Wei berkongsi tentang kisah anaknya Kingston Lee, 8 tahun tentang rakan-rakan sekolahnya yang beragama Islam.

Malah anaknya Kingston Lee turut meluahkan perasaan sedih tindakan dua rakannya, Syihan dan Amli (bukan nama sebenar) kerana dua kawan baik tiba-tiba tidak mahu makan sekali ketika waktu rehat di sekolah semalam.

Malah, Kingston Lee turut dinasihat guru untuk makan di tempat jauh sedikit dari kawan-kawan.

“Papa, I ada soalan nak tanya, tadi masa waktu rehat, saya berkongsi makanan dan minuman dengan rakan sekelas. Ada dua orang kawan baik saya, Syihan dan Amli tak nak makan. Kenapa?” tanya Kingston Lee dalam perjalanan ke sekolah tadi.

“Muka anak terus muram bagai kaca ditimpa batu. Tidak sempat saya menjawab, dia terus sambung “Pastu I pun dinasihat cikgu supaya makan di sudut jauh dari segelintir kawan-kawan I. Apa salah saya, papa?”

“Tergamam aku dibuatnya seketika. Salah saya juga sebenarnya kerana tidak memberi penjelasan bulan puasa sebelum ini,” luah Chong Wei.

Jelaskan Tentang Ramadan Pada Anak

 

Bapa ini juga cuba untuk menjelaskan kekeliruan anaknya tentang bulan Ramadan.

“Koko, you tak salah. Kawan-kawan you tu sebenarnya dah start puasa.

IKLAN

“Dan Cikgu suruh makan di tepi sebagai tanda penghormatan kepada kawan-kawan yang tengah berpuasa tu.

“Jadi, kamu kena nasihat kawan-kawan Cina dan India lain, mesti sokong kawan-kawan Melayu ni menjalankan ibadah puasa. Kena bertolak-ansur dan hormat sesama lain.

“Kenapa kena bertolak ansur? Saya makan saya punya hal, dia puasa dia punya hal,” ujarnya.

Tak Sempat Marah, Isteri Tampar Anak

Malah Chong Wei juga meneruskan perkongsiannya dengan mengatakan dia tak sempat marah namun isterinya sudah menampar anak terlebih dahulu.

“Belum sempat saya marah, tangan penampar si ibu terus terkena ke atas tangan anak. Tahulah saya dia pandai smash gak, tapi memang laju tangan dia kali ni. Sulung pun menangis bertanya sebab.

“Kalau kita tak bertolak ansur, Koko tidak akan ada kawan Amli dan Syihan lagi. Bayangkan kalau tak bertolak ansur, Koko main mercun semasa New Year mestinya dimaki.

“Jika tidak hormat, kawan India buat perarakan Thaipusam semestinya dihalang. Andainya tidak menghormati sesama lain, tak mungkin shopping mall KL ada ‘Christmas Tree’ masa perayaan Krismas.

“Saya Mahu Berkawan Baik Dengan Amli Dan Syihan”

IKLAN

“Kita menang perlawanan bola dan Thomas Cup pun sebab kita bertolak ansur dan bersatu padu.

“Dengan muka menyesal, pendek sahaja jawapan anak saya “Saya mahu berkawan baik dengan Amli dan Syihan”, tulisnya yang turut mengucapakan Selamat Menyambut Ramadan Al Mubarak kepada rakan-rakan Islam.Sememangnya terbaik cara Chong Wei dan isteri mengajar anak dan terapkan nilai-nilai murni yang bagus dalam hidup agar sentiasa menghormati agama dan bangsa lain.

Sumber/Sumber Foto: Instagram Datuk Lee Chong Wei

Baca Disini Juga:

Nikmat Ramadan “Usia 11 Tahun Belajar Puasa, Lepas Peluk Islam Semuanya Lancar” Adam Corrie

Lelaki Tawar Khidmat Kejut Bangun Sahur Secara PERCUMA Sepanjang Bulan Ramadan!

IKLAN

Satu Jam Selepas SAHUR, Ini Perlu Kita Buat Untuk Dapat Keberkatan RAMADAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Cookies Viral Legend 

Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.

Klik ini untuk mendaftar:  https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial