Selain pelajar tingkatan 5, Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) akan dilaksanakan sebaik sesi persekolahan bermula. Selain aplikasi whatsApp, guru juga gunakan aplikasi Telegram untuk mudahkan penghantaran kerja sekolah atau apa saja dokumen yang bersaiz besar.

Kongsi Nora’s Noraziyan ini menariknya telegram ia mempunyai fungsi folder yang memudahkan sesi pembelajaran. Yang mana, folder ini memudahkan guru-guru atau mak ayah menyimpan, menyemak kerja setiap anak atau pelajar mengikut tetapan folder yang dibuat.

Begini Cara Buat Folder Dalam Telegram

Dua hari lagi (ketika status dimuatnaik) Kelas online (PdPR) akan bermula. Mak ayah dah sedia? Cikgu-cikgu pun dah mula buat group TELEGRAM untuk memudahkan sesi pembelajaran.

Kami anak tiga ni memang banyak group sekolah kena join. Mujur telegram ada fungi FOLDER. Senang nak buat group untuk setiap anak.

Kepada yang belum tahu, Nora tunjukkan caranya. Penerangan ada pada setiap gambar.
Selamat menjadi ‘guru’ buat mak ayah. Harap mak tak jadi hijau

Nota kecil :
Harap semua guru yang masih menggunakan wasup menukarkan kepada group Telegram. Ia lebih mudah diurus dan lebih efficient.

Rujuk Gambar Cara Mudah Buat Folder

Pastikan telegram kalian sudah di update dalam versi terkini untuk setting FOLDER.

Jika tiada folder update di Google Apps.

IKLAN

Klik pada FOLDER untuk create folder.

FOLDER ibarat kotak besar untuk menyimpan buku.

Kalian juga boleh create CHANNEL untuk menyimpan kerja sekolah anak. Channel ibarat buku nota. Boleh simpan gambar, video, file dan lain-lain dari dalam group yang kita sertai.

IKLAN

Klik Create Folder. Maksimum 10 folder dibenarkan.

Setiap folder letak nama anak atau apa-apa yang mak ayah mahu.

Klik ADD CHATS untuk group sekolah yang mak ayah dah join mengikut ketegori folder yang dicipta tadi.

NOTA : PASTIKAN NAMA FOLDER TIDAK TERLALU PANJANG MELEBIHI 12 HURUF (karang tak boleh nak SAVE)

IKLAN

Group atau chats yang sudah dimasukkan didalam folder akan kelihatan seperti ini.

Senang nak carik group anak kann. Tak perlu nak scroll chats yang beribu-ribu tu.

Semoga bermanfaat untuk guru-guru dan mak ayah ya.

Cara mudah print out daripada handphone, direct ke printer tak payah pakai laptop.

Sumber/Foto : Nora’s Noraziyan

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita