Ruang cuci baju dalam rumah ini, bila bersusun kemas dan cantik, boleh mengundang mood positif pada pemiliknya. Tak perlu ruang yang besar, keluasan sederhana pun jika tuan rumah pandai mendeko akan jadi ruang cuci baju dalam rumah yang comel lagi cantik.

Nur Wahida Fahim berkongsi pengalamannya mendeko ruang halaman belakang rumahnya selain diletakkan mesin basuh untuk mencuci, ruangan itu juga jadi tempat simpan barang. Tak begitu diusik pemilik sejak tahun 2015 lagi. Dengan usaha selama 4 minggu, ruangan itu mejadi ‘laundry area’ yang cantik dekorasinya.

Masa mula-mula pindah masuk rumah ni tahun 2015 dulu, memang dah buat laundry area pun. Tapi masa tu tak berapa nak kreatif kot, plus anak-anak pun kecik-kecik lagi time tu. So, tak fikir sangat pasal decor-decor ni.

Yang boleh terjadinya Laundry Area ni sebenarnya tanpa dirancang. 3 tahun lepas washing machine problem, water inlet valve tak function. Nak panggil orang repair sampai ke sudah tak panggil.

Jadinya terpaksa lah guna separa auto je. So, nak tak nak terpaksa ubah washing machine ke balcony. Senang.. Kemuncaknya, bulan Ogos aritu spin motor pulak tak function. Maka berhuhu lah cuci tangan je kain baju semua.”

Ambil Masa 4 Minggu Siapkan Laundry Area

Bulan Sept, ada rezeki lebih sikit Husband ajak pegi beli washing machine baru. So, ikut aje lah. Seminggu lepas order, orang kedai bagitau washing machine lambat lagi nak dapat aka takda stock. Stock delayed sebab Covid19.

Haaaa, disebabkan perkara delay ni lah yang boleh tiba-tiba terjadi dan ter’setup’ terus laundry area ni. Nampak tak? Di sebalik setiap kesulitan pasti ada cerita indah yang menanti, walaupun penat mengemas tu toksah cerita lah. Sementara tunggu washing machine sampai, gigih tu la google itu ini, pastu dok ngemas sorang-sorang. Memang tak bagi langsung anak-anak & Husband campur tangan, diorang tolong buangkan sampah je.

Start kemas : 13 Sept 2020
Siap sepenuhnya : 4 Okt 2020
Tempoh : 4 minggu (hari Ahad je Sis buat keja ni)
Hasilnya, memang puas hati sangatlah walaupun biashe biashe je sebab hasil tangan sendiri kan.

Mak-mak boleh penat urus pakaian bila ruang dobi tak kemas.

Tukar Yard Jadi Ruang Cuci Baju Yang Cantik

Ni hari pertama start kemas..
Habuk toksah cerita lah. 5 tahun barang-barang tu dok dalam kabinet tu. Memang takda hati nak kemas pun sebelum tu. Ada yang masih ber’sealed’ elok dalam kotak sama macam mula-mula pindah dulu.

 

 

Cantikkan Dinding

Guna 3D Brick Foam Wallpaper (white) untuk dinding
Size : 70×77cm
Price : RM1.99/pcs

Ni beli kat Shopee. Tapi sorry tak boleh nak share link dah sebab kedai ni dah kena banned dengan Shopee. Maybe ada yang report, tak puas hati sebab dia jual murah sangat kot.

IKLAN

Beli 50 pcs, guna tak sampai 20 pcs pun.

Brick foam wallpaper ni, kalau nak cantik kena teliti sikitlah untuk match kan setiap sambungan tu. Lepas tampal kepingan yang pertama, untuk kepingan yang kedua, 1st layer kena gunting buang untuk samakan shape dia. Urmmm, camna tah nak bagitau. Tapi gitulah.

Ni dalam progress lagi. Tengah dok tampal-tampal, orang kedai call bagitau esok nak hantar washing machine.

Apa lagi, laju-laju siapkan tampal wallpaper belah dinding tempat nak letak washing machine dulu. Sebabnya kalau dah letak washing machine, payah dah nak tampal-tampal kat situ kan.. Mujur lah sempat siap sebelum washing machine sampai.

Yesss, seketul Wahida memang sangat gigih.

Tambah Grass Mat

Washing machine dah sampai, terus test basuh kain tau.

Grass mat tu beli kat Mr Diy. Ada macam-macam jenis kat situ.

Type : Monochromatic Artificial Grass
Size : 1×1 mtr
Price : RM42.34 (Sis beli 3 keping)

IKLAN

Pokok tu beli kat SSF, lama sangat dah. 2 tahun lepas kot. Entah, tak ingat.

Ni kira dah siap lah sebenarnya..
Tapi warna pintu kabinet tu macam tak match pulak dengan tema.

So, let’s tukar dia biar ngam dengan tema.

Tadaaaaaa..
Pintu kabinet dah bertukar, dari merah dah jadi putih.
Mesti ada yang ingat tukar pintu cabinet tu terus kan.

Taklah, tak tukar pintu tu pun.
Banyak pulak bajetnya kan.
Tampal wallpaper je. Corak ala-ala kayu gitu.. Jimat kos. Tak susah pun tampal wallpaper ni, janji teliti je.

Dekor Terkini Ruang Cuci Baju Dalam Rumah

Ubah sikit laundry area, puncanya sebab ambik balik pokok skybird yang letak kat tepi washing machine tu. Tak jadi letak situ. Kalau lah washing machine tu boleh bercakap mesti dia kata buruk siku kan. Dah letak ambik balik.

Rasa macam yang ni lagi better, sebab tak payah nak ubah-ubah pokok bila nak buka pintu kabinet tu. So, biarkan je la kosong kat situ. Takde apa nak ubah dah kot, sebab barang-barang pun dah tersusun elok kat situ, tinggal belum tampal label je.

Dan hari ni jugak, buat pertama kalinya Hubby Sis puji laundry area ni ~ “Cantik! Memang cantik! Pandai Eda buat (decor)..”

Berbunga-bunga hati bila Hubby yang puji. Sebelum ni dia senyum je.

IKLAN

Lagi better kan berbanding sebelum ni. Tak nampak crowded sangat tepi washing machine tu.

Suka tengok barang-barang tersusun elok camtu.
Btw ORITA Laundry Detergent tu memang Sis suka sangat.. Baru je beli stock aritu, tetiba Watson buat promo buy 1 free 1 pulak, memang wajib beli buat stock lah.

Tu pun ada lagi 6 botol dalam box, tak muat nak letak semua kat situ.

Ada yang tanya laundry area tu combine sekali dengan kitchen cabinet ke?

Sebenarnya tak..
Laundry area tu yard kat belakang. Sebab rumah ini paling hujung, so ruang tu agak memanjang. Kira luas jugak la untuk rumah jenis sangkar burung ni.

Belakang pintu coklat tu la laundry area Sis. Kiranya terasing lah dari kitchen.

Sekarang ni macam nak makeover kitchen cabinet ni pulak dari black & red jadi all white. Aci tak?

Ni pandangan sebenar dari pintu masuk rumah.
Masuk je rumah, terus dapur.

Yard belakang tu lah buat jadi laundry area.

MW : Kreatif betul. Walaupun ruangan terhad, bila bijak menyusun.. ruang nampak lebih luas dan teratur.

Sumber/Foto : Nur Wahida Fahim

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita