Sumber/Sumber Foto: Instagram Farah Lee

Personaliti media sosial, Nurfarahim Romli atau lebih dikenali dengan panggilan Farah Lee yang juga bergelar ibu tunggal berkongsi kegembiraan apabila berjaya memiliki kereta mewah idamannya.

Farah Lee Bangkit Di Atas Kaki Sendiri

Artile berkaitan: 6 Tahun Pertama Masa Terbaik Ajar Anak Banyak Bahasa, Ini Cara Farah Lee Didik Maream Esabel

‘Apa Hina Jadi Janda’ Farah Lee Jawab Soalan Si Mulut Tegar

Menerusi entri yang dikongsi di akaun Instagram milikinya, ibu kepada Maream Esabel ini mengimbas kembali bagaimana dia mula bangkit dan berdiri atas kaki sendiri untuk berjaya.

IKLAN

“Masih terngiang ngiang kata-kata itu dilemparkan di hadapan muka,
“Tengoklah dia, buat business pun tak berjaya, staff pun tak kekal, bibik asyik tak lekat…”
“Berderau darah tapi masih tunduk mengiakan kekurangan. Rasa loser jugak masa tu actually.
“Well, I didn’t focus on my business that much before because my priority was my family, I closed down my boutique to focus on raising my daughter at home, bibik asyik tak lekat tu rasanya hampir semua rumah camtu kot.
“I didn’t have space to bloom. Suppressed. Lost.
“Now that the wall was demolished – I become me again, given and giving, bangkit dan berdiri di kaki sendiri, to this today, alhamdulillah.

“Papa Nak Tengok Kakcik Yang Dulu” Arwah Papa Farah Lee

“Arwah Papa once confessed to me; “Papa sedih untuk Maream, tapi untuk Kakcik, Papa gembira, sebab Papa tahu potensi anak Papa. Papa nak tengok Kakcik yang dulu”. Sadly, you’re not here to see us today Papa. But I’m sure, Allah tunjukkan Papa perkara yang lebih baik yang diluar akal kami yang di dunia ni. These all, berkat air mata Papa dulu, dan doa Mama yang tanpa henti sehingga sekarang.

Wanita Boleh Saja Lebih Hebat Sendiri

“Wanita kadang ketepikan ‘kejayaan’ mereka kerana ingin berkorban untuk keluarga. Atau kadang mereka tidak mendapat berkat seperti yang diperlukan. Hargailah mereka. Sokonglah mereka. Kerana ketahuilah, mereka boleh saja lebih hebat sendiri.
“Few times someone came and said, “Saya kesian tengok Farah, saya sedih”. I replied “Eh tak perlu sedih, I’m happier and better than before. Alhamdulillah, saya redha dan sangat bersyukur dengan yang dah berlaku”.
“It wasn’t a smooth one. There were times I got emotionally, mentally and physically exhausted all at a time. What did I do.? I just cried, and talked to God. Then, resume life as usual. Repeat.
“Crying doesn’t mean that you’re not content with life, it’s a moment for you to feel, to humble yourself and to seek for help. Life is full of obstacles because Heaven is exclusive. But, please remember, WITH hardship comes ease.
“Ya, penat. Penat sangat. Tapi penat yang bahagia ”.

Kongsi Semangat & Kekuatan

Menerusi perkongsi di entri yang seterusnya, Farah Lee yang juga bekas isteri, personaliti TV, Ally Iskandar Mohd Mardzi ini juga menjelaskan tidak menyangka mendapat respon ramai mengenai entrinya sebelum ini. Namun dia beranggapan segala yang dikongsi berniat untuk berkongsi dan memberi semangat dan kekuatan kepada wanita di luar sana.
“Ya Allah tak sangka ramainya respond At first taknak kecoh2 pun beli kereta ni sebab orang lain beli kereta lagi hebat2 kan, but kawan advice untuk share sebab inspirational katanya. So sharing this moga2 dapat kongsi sedikit semangat dan kekuatan. Bangkitnya Farah harini pun sebab korang actually, yang selalu doakan, bagi semangat, layan caption bodoh2 Farah semua tu haha walaupun ada kita tak pernah jumpa pun kan. Moga kita semua nanti jumpa kat Syurga and boleh sembang2 eh. Aminnnn. Thanks againnn… Terharuuu

Beli Kereta Baru Sebab Kereta Lama Bermasalah

“Farah actually taknak post pun pasal beli kereta baru ni mula2 sebab rasa biasa je – orang lain pun beli kereta jugak, lagi hebat, takde kecoh2 siap post caption panjang lebar bagai haha. Pastu Farah beli kereta ni pun bukan sebab terlebih duit ke apa, tapi sebab kereta lama dah teruk sangat dah. Paling takleh compromise, brake dia, dah 3 tahun try baiki still bermasalah.

“So fikir safety Maream, Farah pulak suka speeding drift cucuk orang bagai haha so tu lah cari kereta baru, ni pun dah setahun lebih kot duk recce2 tanya orang, tanya adik kereta mana mantops etc sebab kita ni jenis lasak and banyak pakai kereta, pastu jenis setia pulak so tau dah beli mesti akan pakai lama. So it was more like, I NEED a new car, bukan I WANT a new car. Tak excited sangat sebab duit keluar

“Tapi kawan rapat Farah (hi @yatiesamsul ) yang tahu pasal Farah tengah cari kereta baru ni excited dia lain macam, dia advise Farah untuk share my journey sebab so inspirational katanya – yelah kawan rapat mesti tahu sedikit sebanyak struggle that we went thru kan. So seorang FL, kalau tulis caption tak panjang, bukan FL lah namanya. Alang2 tulis terus sehingga terlebih patah perkataan aku bagi Tak sangka korang macam excited gila, sampai Farah rasa bersalah sebab tak excited sangat

Jadikan Semangat

“But please, jangan jadikan ‘pencapaian’ Farah ni as indicator kejayaan. Sampai korang rasa down ke apa. Just jadikan semangat maybe, untuk sentiasa usaha, do something (or many things in my case ) to always improve life. Tak semestinya berjaya tu bila kita mampu miliki material, glamour, pangkat kan.? Farah post pasal kereta tu jauh sekali nak bagitau ala2 “Berjayalah macam saya nanti dapat beli kereta bla”. Choiii. It’s just to tell you that, every achievement is a process. There’s struggle, there’s effort, there’s faith and hope.

“It’s a process. And Allah tak pernah tengok hasilnya, Allah pandang pada usahanya. Adil kan Allah.? Sebab struggle semua orang tak sama 🤍” luah Farah Lee.

Sumber/ Sumber Foto:  Instagram Farah Lee
Bagi mendapatkan lebih banyak kisah menarik sila ke Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita/