Patutlah Pasang Kipas Syiling Laju Pun Masih Rasa Bahang, Ini Puncanya

Waktu musim panas, pasang kipas siling punyalah laju, sampai rasa kipas tu pun nak terbang. Tapi tak juga dapat hilangkan bahang panas itu. Sudahnya pasang aircond. Tentu-tentu, bil elektrik berganda kan.

Wanita ini, Ija Juhari kongsikan tip membeli kipas siling yang tepat untuk tujuan penjimatan elektrik di rumah. Jadi, sebelum beli kipas, kena periksa ada tak fungsi yang dikongsikan ini.

Tip Jimat Bil Elektrik, Pasang Kipas Siling Yang Tepat

Patutlah Pasang Kipas Laju Pun Masih Rasa Bahang, Ini Puncanya

Sekarang kan musim panas. Orang kata pasang kipas siling pun bahang. Nak pasang aircond sentiasa takut bil pula melambung-lambung. Tapi sebenarnya ramai tak tahu kipas siling ada function berbeza ketika cuaca panas dan sejuk.

Kalau negara sejuk paling common kita tahu depa pasang heater, atau fireplace. Tapi bila summer korang pernah dengar tak ada summer fan dan winter fan.

Bunyi macam pelik kan, tapi sebenarnya dekat Malaysia pun dah wujud dah benda ni.
Dan paling menarik ia dapat juga jimatkan duit dari bayar bil aircond korang.
Haaaa, nak tahu ke? Actually mungkin ada yang dah tahu tapi kita share je la supaya ia dapat jadi manfaat untuk semua.

Rahsianya Pada Reverse Setting

Sebenarnya rahsia dia hanya terletak pada reverse setting.
Kebiasaanya kipas siling akan sejukkan rumah dengan menolak udara dari atas ke bawah, tapi sebab di Malaysia ni panas jadi udara panas stay di atas siling dan bila kita buka kipas udara panas tadi yang akan turun ke bawah so ia tak menurunkan suhu dalam rumah pun tapi ia hanya membuat kita rasa sejuk sedikit.

IKLAN

Kalau perasan bilah kipas kan senget dan ia akan menolak udara panas di atas turun ke bawah. Dan ia adalah function winter fan. Kita sebenarnya memerlukan function summer fan.

So sekarang kalau beli kipas ceiling boleh cari kipas siling yang ada reversible function. Ada banyak brand sebenarnya. Bukan pasang kipas speed 5-6 yang menjadikan kita sejuk. Tapi function clockwise dan counter-clockwise yang akan memberi kesan sejuk yang berbeza.

So sekarang dah faham kan kenapa pasang kipas siling pun still rasa panas. Macam hot air balloon tempat Engku Emran proposed 2 bini dia. Hahahaha. Udara panas terapung sebab ringan. Udara sejuk mendap. Jadi kita tak nak udara panas turun. Kita nak udara sejuk yang turun. Jadi kena pasang kipas counter-clockwise.

Hadamkan Tip Ini Juga

IKLAN

Tips : Pastikan kips siling bekerja pada kelajuan yang perlahan. Kalau tidak nanti dia bagi wind chill efefct. Tapi kalau siling rumah tinggi boleh guna kadar sederhana. So dengan cara ni pun dah boleh jimat tenaga eletrik dan duit. Save environment hehehe.

Macam mana nak tukar kipas siling to So kalau nak cari dekat kedai kipas winter fan ni dia akan cakap kipas boleh forward and reverse function. Auto dekat remote dah ada. Kalau dulu katanya ada button dekat kipas boleh change.

Apa kata korang check dekat kipas korang dulu. Mana tau ada. Tapi jangan lupa tutup kipas dulu weih.

Mana tau lepas ni rumah jadi sejuk tetiba.

IKLAN

Sumber/Foto : Ija Juhari

Macam mana panas pun dalam rumah, jangan on kipas dan aircond serentak.

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW

Tudiaaaaaaa.. antara webinar yang sedang berlangsung. Nak daftar sebagai peserta boleh ke :

https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-capai-4-angka-bisnes-mobile-spa/
https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-tak-susah-pun-buat-duit-kencang-bisnes-di-shopee/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita