Sedapnya makan Nasi Mandy@Kabsah. Letak dalam dulang makan beramai-ramai satu keluarga bulan puasa ni, memang meriah! Jika selalu beli je di restoran Arab, mak-mak boleh buat sendiri je Nasi Arab ni di rumah.

Mak-mak boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Nurul Ateekah ni. Resipi lengkap rempah,nasi,ayam,kambing,sos@sayur salata yang digunakan setiap kali mengambil tempahan daripada pelanggan.Nampak macam renyah Nasi Mandy ni, tapi mudah je malah lebih jimat dan berbaloi. Tak perlu beli rempah atau pes Nasi Arab lagi.

RESEPI NASI MANDY saya setiap kali tempahan. Tak ada terkurang atau terlebih. Apa yang saya buat pada customer saya, macam tu saya akan bagi resepinya.

Saya sediakan step by step sampai akhir kalau tak tahu caranya, boleh tengok disetiap gambar dari rempah,nasi,ayam,kambing,sos@sayur salata.

Selamat Mencuba!

8-10 ORANG MAKAN

Bahan-Bahan REMPAH NASI MANDY@KABSAH :

2 Sudu Besar Biji Ketumbar
1 sudu besar kayu Manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar buah pelaga
1 sudu kecil Bunga cengkih
1 biji limau kering
1 biji buah pala kering /nutmeg
1 helai daun salam/bayleaves
1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara  Membuat:

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali (tanpa minyak) sangaikan dengan API perlahan selama 10 minit dan sehingga naik bau.


2. Masukkan kesemua bahan tadi kedalam tempat pengisar kering/atau blender kering, kisar sehingga halus.Simpan di dalam tempat yang bertutup.DAH SIAP STOCK UNTUK REMPAH NASI MANDY DAN KABSAH.

Bahan-Bahan NASI MANDY:

4 pot beras basmati
1½ pot air x 4 (Sebanyak 4 Kali diulang) air rebusan kambing/air biasa
KAMBING ATAU AYAM
3 sudu besar Minyak sapi
1½ sudu besar Rempah nasi Mandy
Bawang besar 1 biji (dipotong dadu@dihiris)
2@3 batang Cili hijau
10 ulas Bawang putih
1@2 keping Bayleaves/daun salam
1 biji Limau kering
1 batang Kayu Manis
2 biji Bunga cengkih
2 biji Buah pelaga
2 pokok Akar daun ketumbar
1 kiub ayam@daging

Bahan Hiasan Nasi
Daun ketumbar
Kismis
Bawang goreng
Kacang gajus/badam

Cara Membuat:

1.Rendam Beras Basmati selama 20-30 minit dan toskan.
2.Sediakan kuali atau periuk besar.
3.Tumis minyak sapi, masukkan kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih,limau kering ,daun salam,cili hijau,bawang putih,bawang merah,kiub ayam@daging dan rempah,masak sehingga naik bau.


4.Dalam periuk nasi masukkan beras dan air mengikut sukatan yang betul.Saya menggunakan 1½ pot air rebusan sebanyak 4 kali. Jika mahu guna air biasa pun boleh.
5.Perasakan dengan garam jika perlu.


6.Masukkan daging kambing yang dimasak sekali dengan kuahnya(pastikan kambingnya empuk).
***JIKA MENGUNAKAN AYAM,AYAMNYA PERLU DIBAKAR,TIDAK PERLU DIMASAK BERSAMA KUAH


7. Tekan butang periuk nasi dan biarkan ianya masak sempurna.
8. Selepas 10 minit nasi sudah masak,lubangkan kepada 4 bahagian,masukkan pewarna oren@kuning(agak-agak),biarkan seketika dalam 5 minit dan gamburkan nasi perlahan-lahan agar nasinya tidak patah.


10.(BAKAR ARANG).Sediakan aluminium foil dan letakkan minyak ke dalamnya dan masukkan arang yang telah dibakar tadi. Bakar di atas API dapur,tutup periuk nasi biarkan ianya diasap selama 5-10 minit.


11.Taburkan kacang,kismis,daun ketumbar dan bawang goreng ,angkat nasi dan sedia untuk dihidang.

IKLAN

Bahan-Bahan PERAPAN AYAM:

1 ekor Ayam
1 sudu besar Rempah Mandy
1 Sudu besar Serbuk Cili
½@ Hujung Sudu Kecil Pewarna Oren atau Kuning
Garam
Serbuk Perasa

Cara Membuat:

1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas, ratakan kesemuanya dan sapukan kepada ayam.Sapu rata dan perapkan ia paling kurang 1@2 jam.


2. Panaskan oven, bakar pada suhu 220c.(25-40 minit)
3. Apabila ayam sudah masak, minyak ayam jangan dibuang. Taburkan pada nasi yang telah dimasak di dalam rice cooker (jika mahu).

Bahan-Bahan SUP/KUAH:

½ biji bawang besar(dihiris)
6 ulas bawang putih
3 batang cili hijau
1 sudu kecil rempah Mandy
1 kiub ayam
garam (jika perlu)
secukup rasa(masukkan sedikit kunyit jika perlu)
kentang
lobak merah

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak,tumiskan bawang besar yang telah dihiris),bawang putih,cili hijau,rempah Mandy, kiub ayam dan garam, masak sehingga mendidih. Masukkan pula secukup rasa dan sedikit kunyit jika perlu.


2. Boleh letak kentang atau lobak merah (jika mahu).

Bahan-Bahan SOS SALATA:

4 biji besar Tomato
5 biji Cili hijau
2 ulas Bawang putih
2 sudu besar Daun Ketumbar (dihiris)
1 sudu besar Jus Lemon
5@6 sudu besar air masak(jika perlu)

IKLAN

Cara Membuat:

Kisar semua bahan sehingga hancur, letak kedalam mangkuk, siap untuk dihidang.

Bahan-Bahan Penyediaan Sayur:

1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 biji Tomato dipotong dadu
1 biji Timun dipotong dadu
1 Biji Lobak merah dipotong dadu
Hiris Daun ketumbar 1 sudu besar

Cara Membuat:

Gaulkan kesemua bahan dan letak ke dalam mangkuk. Siap untuk dihidang
Selamat mencuba!

Siap!

Baca Lagi Di Sini:
Nasi Arab Ayam Mandy Noxxa, Cuma Masak 7 Minit Menu Dah Siap!
“Apa Salah Saya Jual Nasi Arab? Saya Ikhlas Berniaga Kerana Allah” Mila Jirin

IKLAN

MW: Menarik kan buat Nasi Mandy@Khabsah sendiri di rumah. Bahan-bahannya lebih kurang je.Mak-mak boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.

Sumber: Nurul Ateekah

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita