Kadang-kadang kita cukup berkira bila nak hulurkan sedekah pada orang. Ada setengahnya, timbul rasa menyesal bila sedekah sebab rasa duit tidak cukup untuk dapatkan sesuatu yang kita inginkan.

Tak perlulah berkira bila hulurkan sedekah. Sebab kita tak tahu dengan hanya sedekah sebanyak 10 sen pun, ada pelbagai rezeki yang datang pada kita.

Selain itu, kita tak perlu berdolak dalik untuk hulurkan sedekah. Kenalah sentiasa ringankan tangan untuk menghulur sekecil nilai pun. Perkongsian daripada Neha Tony ini cukup menarik. Lebih-lebih lagi kalau kita dah biasa hulurkan sedekah. Ia boleh ajdi tabiat untuk kita amalkan setiap hari.

Baca Artikel menarik Lain Di Sini: “Semasa Hayat, Bibir Tak Lekang Berzikir, Tasbih Dan SEDEKAH…” Pemergian MAK Yang Dicemburui

Bila Rasa Malas, Susah Hati, BERSEDEKAHLAH, Itu Amalan Yang Paling Senang Dan Tenang

Info Lebih Menarik DI SINI

Hulurkan Sedekah, Jadikan Amalan

RINGANKAN TANGAN MENGHULUR SEKECIL-KECIL NILAI DULU

Berapa yang kita ada ringankan tangan hulur, pada yang memerlukan. Walaupun sekecil-kecil nilai 10 sen

Kalau ada RM1, bagi RM1, kalau ada RM10 hulur RM10, jangan rasa berat sangat tangan nak menghulur. Ringankan tangan untuk menghulur.

Makan kat kedai makan, orang datang minta sedekah, angkat tangan sahaja, angguk-angguk geleng-geleng sahaja. Apa salahnya hulur RM1 pun jadi. Makan kat kedai makan boleh, nak hulur sikit pun tak boleh.

Tengok pak cik tua tepi jalan, yang kurang siuman hulur, tengok orang angkat sampah, pekerja sampah hulur, orang cuci toilet, rider-rider grab food, food panda, budak-budak kecik, mak cik, pak cik tua, gelandangan, pergi isi minyak hulur kat orang petrol pump dan ramai lagi orang yang kita jumpa setiap hari, yang memerlukan.

Bila beli makanan tepi jalan, beli goreng pisang hulur RM10, harga RM8 baki RM2, tak perlu ambil baki, cakap tak pe pak cik/mak cik ambilah, doakan untuk saya ye, jangan takut untuk mintak dia doa, walaupun hulur RM1, RM2 je…. mana tau doa-doa mereka tu di angkat.

Kat rider-rider food panda grab food, tak perlu ambil baki, niatkan sedekah, hadiah untuk mereka.

IKLAN

Begitu juga dengan adik beradik, jarang sekali apa salahnya belanja adik-adik makan, gembirakan mereka. Mereka pun nak merasa macam mana kita merasa. Bukan asyik belanja kawan jer, utamakan keluarga dulu.

Bila lama-lama korang amalkan tabiat ni, lama-lama korang dah biasa, insya Allah rezeki kita pun akan bertambah-tambah, tak percaya cuba buat. Tak usah takut jatuh miskin dengan hulur sekecil-kecil nilai. Tak usah takut tak ada duit dengan hulur sekecil-kecil nilai.

Percaya lah Allah gandakan berlipat-lipat kali ganda, Allah bagi dari pelbagai bentuk, contoh, selamat dari kecelakaan, Allah bagi rezeki anak, kawan baik, orang belanja dan Allah bagi rezeki dari pelbagai bentuk, tak semestinya datang dari wang ringgit.

Selamat beramal.

#KakNimSharing

MW: Moga ia memberi manfaat kepada kita semua.

Sumber: Neha Tony

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

IKLAN

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?

Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.

Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.

Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

IKLAN

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.

Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.

https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ 

Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.

https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita