OCD atau OCPD

Sebenarnya ramai yang masih keliru tanda penyakit OCD atau OCPD, mana satu yang berkait dengan sikap suka buat benda ulang-ulang dalam rutin hariannya dan kadang saja biarkan rumah dalam keadaan berselerak sampai nampak kotor.

Tapi satu golongan lagi pula pantang nampak apa yang ada depan mata tak kemas dan akhirnya memberi kesan pada orang sekeliling jadi tak selesa dengan sikapnya. Contoh mudah sikap ini selalunya ada dalam diri orang cerewet!

Haaa… beza ya, jadi anda patut tahu jangan sampai tersalah faham dan sedap-sedap komen yang negatif yang mungkin sebenarnya anda salah!

Nak dijadikan cerita, ada pula yang mengaitkan mak-mak yang boleh hidup dengan rumah tak bersih itu jenis pemalas. Ok ini kena betulkan dan untuk bacaan penuh jom kita baca pandangan Puan Siti Fatimah ini…

Rumah Berselerak Viral

Semalam ada satu kisah viral pasal rumah berselerak, tak kemas dan kotor. Ada ramai sukarelawan yang datang bersihkan dan bawa keluar lebih 3 lori sampah dari rumah tu. Dekat RM10k dibelanja untuk bantu bersihkan.

PEMALAS adalah perkataan yang paling banyak Mak Iti jumpa dalam ruangan komen selain dari komen komen memaki hamun tuan rumah sekeluarga. Kata, tak payah tolong patutnya jenis pemalas dan pengotor ni. Membazir aje RM10k.

Tidak ketinggalan, caci dengan kata kata judging dari ahli ahli syurga yang menggunakan hukum agama. Habis bawa keluar segala jenis hadis berkaitan kebersihan itu separuh dari iman segala bagai.

Wow wow wow..syabas mera beta. Clap clap clap. Standing ovation dan tepuk perlahan buat anda yang jahil lagi puaka tu.
Malas dan kotor ni, tak banyak sikit, ada dalam diri kita semua. Kau jangan nak menipu aku kata tak ada. Bezanya cuma cara kita twist aje perangai buruk tu dengan ayat ayat manipulasi lain.

Bila Mak Iti tengok gambar tu, perkara pertama yang Mak Iti cakap adalah “Please someone, tolong bawa ibu tu ke psychiatrist. Dia perlukan pertolongan.”

Dan Mak Iti menangis, bila baca semua komen komen yang lancang. Allahu.

Itu mungkin mental disorder gais. Yang kau tengok tu baru sikit. Yang teruk dari itu pun ada.

Maksud OCD

Tahu OCD? Hah, terkejut tengok rumah macam tu ada OCD? Mesti kau ingat OCD tu bukan yang jenis suka bersih ke kan?

Hah tu lah kau. Pembersih, cerewet, nak kan kesempurnaan, itu semua adalah personaliti atau rigid atau OCPD. Bukan OCD.

OCD ni disorder. Doktor yang akan sah kan kau tu OCD atau tidak. Mental disorder macam OCD ni ada yang akan sentiasa membersih berulang ulang menyusun, dan ada juga yang tak akan mengemas langsung sebab dia akan trigger depression kalau dia kemas, lepas tu bersepah balik.

Sama ada dia kemas atau tidak, sama aje, fighter OCD ni depa struggle bila tak capai tahap apa yang depa nak. Sebab tu depa kena pergi buat terapi dan ambil ubat ubatan.

Kalau yang jenis suka kumpul sampah pula kita panggil Hoarder Disorder. Dia memang ada masalah. Dia tidak waras seperti manusia normal lain. Sejenis penyakit mengumpul barang dan sampah.

Sebab tu kita kena ambil tahu dunia mental disorder. Anggap ia pengetahuan am yang wajib kita tahu. Supaya kita tak macam ni lah. Terus menilai. Terus jatuhkan kata kata hina. Tak mustahil boleh jadi dalam ahli keluarga kita.

Macam keluarga tu, memang kena dibantu. Ramai pesakit mental yang tak tahu pun dia ada penyakit mental. Ada yang sampai ke sudah hidup dalam kekeliruan. Kerana tidak kenal masalah diri sendiri.

Ada juga yang suka kaitkan masalah mental dengan saka lah. Jin lah. Unsur mistiklah.

Tak perlu malu untuk mengaku gila. Jumpa therapist dan rawatlah.

Aku ni berkawan dengan pesakit mental. Yang jenis disorder tapi bijak dan power nak mati. Kalau dia nak sound, nak maki dia tak peduli. Memang takut kalau datang angin depression dia. Dah berkali kali buat cubaan bunuh diri. Tapi tak pernah sekali pun aku judge dia.

Mungkin dia lebih hampir dengan pintu syurga dari kita yang kononnya waras dan mulia. Siapa tahu? Kau tahu? Kau menilai tahulah. Powerlah kau kan?

Setiap hari dia mendidik friendlist dia tentang dunia sakit mental ni. Aku belajar semua ni dari dia lah.

Dan seriously to be honest, aku lagi suka berkawan dengan yang jenis disorder ni. Sebab mereka ni realistik. Depa tidak sewaras kita untuk berpura pura dan memutar belitkan dunia.

Setinggi tinggi respect dan sayang buat fighter fighter di luar sana. Mak Iti faham anda semua struggling dan Mak Iti yakin anda semua juga fighting setiap kali. Pergi mampus yang judging tu ok.

Hugs ❤