Cili kering bagaikan ‘bahan wajib’ mesti ada dalam senarai setiap kali beli barang dapur. Terutamanya bagi yang suka makan pedas. Namun rupanya cili kering pun ada banyak jenisnya. Ada karakter, rasa dan kegunaannya yang tersendiri.Patutlah ada masanya, masakan kita rasa pedas sangat atau tak pedas langsung.

Jom belajar kenal jenis cili kering seperti yang dikongsikan oleh Veera Saravanan ini.

Kenali cili kering. Cili kering ni banyak jenis jenis ye.Boi pun baru mula kaji mende ni semua selepas menceburi bidang membuat serbuk rempah kari home made.

Secara lazimnya cili kering dibahagikan kepada tiga kategori.Pedas giler, Pedas biasa dan Kurang pedas (Pedas manja). Masing masing ada karekter, rasa dan kegunaanya masing masing.

Boi ada ceritakan sedikit dalam gambar cili ni semua.Bukan la expert mana, tapi nak kongsi pengalaman dan pengetahuan dengan ahli group.Boi selalunya beli stock dari kedai Borong di Brickfields atau kadang dari Shoppee je terus.

1.Cili Kering Pedas

Kecil dan berkedut sedikit. Memang pedas berdesing cili ni. Agak agak bila nak pakai tu. Geng gastric boleh lupakan saja terus. Yang ni dari India biasanya.

2.Cili Kering Biasa

Cili Byadagi nama dia. Dari India jugak. Berkedut dan panjang. Merah pekat sedikit. Pedas boleh la tahan. Kalau yang jenis yang sos cili nasi ayam pun tak makan. Cili kering ni dah kira pedas.

3.Cili Kering Salem Guntur

Ni cili kering Salem guntur. India mari punya. Digunakan dalam masakan India secara lazimnya. Pedas bukan la sangat. Tapi harum dan mempunyai rasa yang sedap.

IKLAN

4.Cili Kering Yidu

Ni cili kering Yidu. Made in China. Langsung tak pedas. Cantik kaler, besor dan takde kedut. Badan macam pelestik sikit. Mahal sikit dari cili biasa. Tapi buat sambal memang cantik. Selalu saya campur dengan cili Byadgi tadi.

5.Cili Kering Kashmiri

Ni cili kering Kashmiri. Kaler yang merah pekat dan cantik sekali. Memang payah nak jumpa kat Malaysia.Selalu kat Malaysia jumpa yang bentuk serbuk saja. Pakai buat Tandoori memang cantik kaler dia. Tak pedas.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Cara Paling Mudah Nak Buang Biji Cili Kering, Jimat Masa Mak-Mak!

Wanita Ini Kongsi Resipi Nostalgia Sambal Belacan Cili Kering Sedap

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi bila dah kenal jenis cili, bolehlah sesuaikan dengan jenis masakan dan citarasa sendiri.Tak lah terbeli terlalu pedas atau tak pedas langsung. Ikut selera masing-masing.

Sumber: Veera Saravanan

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

IKLAN

https://t.me/bangkitwanitaMW

Nak daftar sebagai peserta boleh ke toko.ideaktiv.com di bawah ini.

WEBINAR BANGKIT WANITA: CAPAI 4 ANGKA BISNES MOBILE SPA
toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-capai-4-angka-bisnes-mobile-spa/

WEBINAR BANGKIT WANITA: TAK SUSAH PUN BUAT DUIT KENCANG BISNES DI SHOPEE
toko.ideaktiv.com/product/webinar-bangkit-wanita-tak-susah-pun-buat-duit-kencang-bisnes-di-shopee/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita