Sumber Foto: Instagram Almy Nadia

Golongan selebriti juga tidak lari dari menghadapi kemurungan dan tekanan perasaan yang melampau. Disebalik menghiburkan orang ramai, ada antara mereka yang mengalami tekanan perasaan, stress, perubahan emosi dan rasa gelisah.

Bila berhadapan dengan keadaan sebegini mereka perlu mengawal masalah yang dihadapi dengan lebih baik serta menjalani kehidupan dengan aman seperti mana orang lain.

Ucap Alhamdulillah

Memandangkan bulan Oktober merupakan bulan kempen untuk Kesihatan Mental Sedunia 2020. Mingguan Wanita sempat menemubual pelakon, yang juga isteri kepada Datuk Fizz Fairuz iaitu Datin Almy Nadia. Almy juga berkongsi bagaimana beliau menangani masalah dan stres.

“Alhamdulillah, begitulah yang Almy ungkapkan bila berhadapan dengan stres. Sekarang ni apa yang netizen cakap, Almy akan ucap Alhamdulillah. Kadang-kadang tu memang nak reply semula apa yang mereka tulis, tapi bila fikir semula tak payalah layan,” kata Almy membuka bicara.

Almy yang baru saja menjalani pembedahan membuang batu karang dalam hempedu pada 1 Oktober yang lalu turut memberitahu dia kini sedang berehat.

“Lepas pembedaha Almy sekarang ni sedang berehat. Syukur kerana kesihatan semakin baik. Almu juga terharu bila ada peminat mendoakan agar Almy cepat sembuh dan beri kata-kata semangat,” sambung Almy.

Artikel berkaitan: Sakit Perut Sampai Tak Boleh Pegang, Rupanya Almy Nadia Kena Batu Karang Dalam Hempedu

IKLAN

“Allah Lebih Sayangkan Kamu, Papa Redha.”- Fizz Fairuz Sedih Isteri Gugur

Buat Benda Yang Kita Happy

Sebagai seorang isteri dan ibu bagaimana Almy menepis pelbagai kata-kata kurang enak apabila ada netizen yang turut babitkan ahli keluarga jika ada entri di posting laman sosial yang kurang berkenan di mata netizen?

“Pada Almy suami merupakan ketua keluarga. Dialah yang keluar mencari rezeki. Memang kalau cakap tak elok pasal suami mahupun anak Almy akan marah.

“Tapi macam mana marah pun, Almy akan beritahu Fizz jangan gunakan sosial media untuk balas apa yang netizen tulis. Pada Almy, netizen boleh cakap saja akhirnya nanti diorang carilah kita di sana (akhirat),” luah Almy.

Almy sendiri banyak menerima dugaan dan cabaran apabila bergelar anak seni. Biasanya bagaimana Almy menangani stres?

“Duduk rumah main dengan anak-anak. Bila stres Almy akan rehatkan diri dan tidur. Buat benda yang kita boleh happy, contohnya memasak atau luangkan masa dan ajak suami pergi bercuti. Masa bercuti, jangan pegang telefon pintar dan penuhi masa ini dengan famili. Perkara ini memang boleh buat Almy hilangkan stress.”

Ada yang kaitkan bentuk badan Almy yang semakin berisi. Memandangkan sebagai seorang wanita adakah kata-kata seperti itu memberi impak besar pada diri Almy?

“Saya tak kisah pun sebab ramai je yang badan besar masuk TV. Sebagai seorang isteri dan ibu semuanya saya buat sendiri. Saya jaga anak sebab saya kurang percaya orang lain jaga anak. Tak kisah badan besar ke kecil janji suami sayang.

“Ada Mulut Tak Makan Saman”

“Jika dulu memang stress, sebab ada kawan-kawan (termasuk kawan artis) yang kata “eh kau dah badan besar” ada mulut yang tak makan saman. Sampai ada satu tahap Almy menangis depan Fizz. Dia cakap tak payah pedulikan orang tu semua. Janji sempurna di mata dia, cukup jaga anak-anak dia, itu cukup baik dah.

“Satu sikap Fizz yang bagus, bila Almy stress, fizz akan biarkan Almy cool down. Fizz ni jenisnya bila Almy tengah marah, dia akan kontrakan. Dia akan cool downkan Almy dengan kata-kata seperti “diorang bukan bagi you makanpun”.”

Akhir sekali nasihat Almy terutamanya pada golongan wanita di luar sana yang menghadapi masalah stres terutamanya mereka yang bergelar ibu dan berkerjaya?

“Kita kena bercampur dengan orang yang berfikiran positif. Jangan terjerumus dengan manusia yang ada pemikiran negatif. Kalau boleh bila ada saja, member yang ada unsur fikiran negatif jauhkan.

“Lebih baik duduk di rumah dengan anak-anak. Ada masa perlu bercampur dengan dunia luar tapi sekarang ni dunia luar ada dalam tangan kita (sosial media). Bila kita bercampur dengan orang yang sentiasa apositif kita akan jadi positif,” nasihat Almy.

Almy juga popular dengan review produk makanan di akaun Instagramnya,

Sumber Foto: Instagram Almy Nadia
Bagi mendapatkan lebih banyak kisah menarik sila ke Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita/