Rumah yang cantik, bersih dan kemas mampu memberi ketenangan jiwa apabila kita berada di dalamnya. Biarpun rumah sewa, kuarters mahupun bukan rumah sendiri, tetaplah nak hias cantik-cantik dan sedap mata memandang. Apatah lagi di ruangan dapur, tempat yang selalu kita gunakan untuk memasak.

Siapa sangka dengan kos bajet, dapur ini dapat hias cantik. Berubah rupa sungguh dengan keadaannya yang asal. Menurut perkongsian Puan Siti Aishah, anggaran keseluruhan dalam RM500 tak termasuk perkakasan elektrik.Masa yang diperuntukan pula hanya 15 hari untuk kemas dan deko ruangan dapur hasil bantuan suami tersayang.

Lebih menarik, barang-barang dan keperluan hiasan untuk deko dapur tersebut hanya didapatkan di tempat yang biasa kita beli, seperti di Shopee, IKEA dan MR .DIY sahaja.

“Walaupun kuarters je tetap nak hias cantik-cantik. Masa mula-mula dapat rumah ni memang tak boleh kata apa dengan condition dia. Slow-slow kami buat bagi cantik, even penat balik kerja tetap buat kerja rumah.”

“Balang-balang, tempat sidai kain lap, rak pinggan, botol-botol garam, tepung, herbs semua saya beli dekat MR. DIY @ IKEA.

SEBELUM:

Berikut disertakan wallpaper table top, dinding & kabinet beli kat shopee link :

https://shopee.com.my/product/75790329/1462785999
https://shopee.com.my/product/8993956/66205826
https://shopee.com.my/product/8993956/592493484

Langsir table top & sinki :

https://shopee.com.my/product/93591425/3843106018

IKLAN

Gam lekat langsir :

https://shopee.com.my/product/8993956/4419186763

Bidai :

https://shopee.com.my/product/91915645/1516115273

Rak lerberg ikea :

https://shopee.com.my/product/25017417/4232649590

IKLAN

Rak hyllis ikea :

https://shopee.com.my/%F0%9F%92%A5READY-STOCK%F0%9F%92

Bekas Beras :

https://shopee.com.my/product/4517004/293343779

IKLAN

Rak botol kicap & sos :

https://shopee.com.my/product/187605686/7730154216

SELEPAS

Baca Lagi Di Sini:

Guna Rak Kasut Susun DECLUTTER Barang Dapur Bawah Singki, Kemas Hasilnya

Dapur Berkarat Jadi BERKILAT Cuma Guna Satu Bahan Saja Dah Cukup

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dijadikan rujukan dan panduan buat mak-mak yang nak make over dapur, hias ruangan dapur dengan bajet yang terhad.

Sumber: Siti Aishah